2010. április 24., szombat

Májkrém

50 dkg csirkemáj szív nélkül
10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír. Lehet kevesebb. Margarin nem igazán finom.
tej
fűszerek: tetszés szerint, ötletek lent.

a májat egy lábasba tesszük, tejjel felöntjük hogy épp ellepje, belerakjuk a fűszereket.
SÓT NEM! Hűtőbe tesszük.
Variációk:
1. őrölt vagy egész szegfűszeg
2. egy fél hagyma, majoránna, kis pirospaprika, esetleg bors
3. kakukkfű, mazsola

Másnap az edényt kivesszük, ha egész szekfűszeget vagy kakukkfűszálat raktunk bele, kihalásszuk, tejet leöntjük, alján pici maradhat, nem kell precízkedni.
A zsiradékot rárakjuk pár darabban.
Hideg tűzhelyre tesszük, alágyújtunk, lassan elolvad a zsíradék, kicsit kevergetjük, max 10 perc alatt kívül megsötétül a máj, és nem véres, belül simán maradhatna rózsaszín ha elcsíped a pillanatot, nekem ez ritkán jön össze.
Kihűtöd. Elképzelhető hogy némi levet enged, azt le lehet szűrni, nem muszáj.
Ha megállod és nem eszed ki belőle a májat,
a maradékot zsírral-mindennel botmixerrel összetöröd pürére, ilyenkor sózod, a kakukkfüveshez dobhatsz egy lötty konyakot, a szegfűszegeshez narancslevet, a hagymáshoz valami pirosaranyfélét, nem muszáj.
Ebben az állapotban fagyasztható és fogyasztható is, utóbbit hidegen lehetőleg.

Ez a mennyiség elég sok, én háromfele szoktam venni, kettő fagy, egy evődik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése