2010. november 13., szombat

Panka sütőtökkrémlevese

Hozzávalók
1 kg sütőtök
1 nagyobb burgonya
1 alma
1 fej vöröshagyma
3 ek akácméz
1 narancs
2 húsleves kocka
2 dl tejszín
5 dkg vaj

bors
szerecsendió
friss kakukkfűlevelek
1,2 l víz
tökmag
balzsamecet
bevásárlólista
Elkészítés
A sütőtököt félbevágjuk, kanál segítségével kikaparjuk a magjait, majd előmelegített sütőben 190 fokon kb 45 perc alatt megsütjük.
Ezalatt a hagymát felaprítjuk és a kakukkfűvel, meg a vajjal együtt egy nagyobb lábasba tesszük és közepes lángon néhány perc alatt megdinszteljük.
Rákanalazzuk a mézet és enyhén karamellizáljuk. Közben a megpucolt krumplit és az almát is felkockázzuk.
Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, a krumplit, az almát és közepes lángon puhára főzzük.
Levesszük a lábast a tűzről, a megsült tök kikapart húsát is hozzáadjuk, és botmixerrel pürésítjük.
Ezután következik az ízesítés: belefacsarjuk a narancs levét, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele. A legvégén felöntjük tejszínnel.
Szárazon felhevített serpenyőben megpirított tökmaggal és néhány csepp balzsamecettel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése