2011. október 3., hétfő

Csokis őzgerinc

2 ek. kakaópor (cukrozatlan, jó sötét, sztem a holland kakaóporok a legjobbak bele, akár Spar sajátmárkás holland kakaópor is)
2 cs vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor
2 tojás
1-1.5 csomag nagy, asszem Benei-féle ostyalap (5 lap van egy csomagban. Én kapásból dupla adagban csinálom ezt a nyalánkságot, így ahhoz 3 csomag ostyát szoktam használni.)
20 dkg kristálycukor
25 dkg Rama Sütőmargarin/vaj
Anyósom tesz bele mazsolát is (kb. 1 kicsi csomaggal), é nem szoktam, mivel én nem szeretem sütiben a mazsolát. Viszont más aszalt gyümölccsel lehet, hogy kipróbálnám. Az csak most jut eszembe, ahogy ezt gépelem, hogy ha aszalt gyümölcs/mazsola is megy bele, akkor lehet, hogy tényleg elég az 1 nagy csomag (ill. dupla adagnál a 2 csomag) ostyalap.
Elkészítés
Egy viszonylag nagy lábasba (anyósom receptjében 3 literes szerepel) beleütök 2 egész tojást, elkeverem a lábasban) 25 dkg kristálycukorral, majd hozzáteszem a darabokra vágott margarint/vajat. Enyhe tűznél kevergetem, míg felolvad a vaj. (Nem kell gőz fölött, nem szokott odaégni még anyósomnál a gáztűzhelyen sem. Gázon egy lángelosztó vsz. nem árt a lábas alá.)
Ha a vaj/margarin felolvadt, beleteszem a pudingport, a kakaóport, ekkor jönne bele a mazsola is. Átforgatom, hogy minden jól elkeveredjen, leveszem a tűzről. (Én már van, hogy az összekeverés előtt leveszem.)
Beletördelem az ostyalapokat. Legegyszerűbb a saját, még ki nem bontott zacsijában sodrófát átgurigázni rajta párszor, vagy egyszerűen kézzel markolászva összetörni az ostyalapokat, majd a törmeléket beleszórni a (kibontott ;) ) zacsiból a lábasba.
Egy őzgerincformát kibélelek alufóliával és belenyomkodom a masszát.
Ha szülinapra tortának csinálom, akkor dupla adag kell hozzá, azzal szűken telik meg 2 őzgerinc forma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése