2011. november 1., kedd

Kismamaújságos csirkeraguleves

Előrebocsátom, hogy iszonyat nagy adag! Mi hatan ettünk belőle (igaz, némelyik gyerek nem túl sokat), és bőven maradt még másnapra, kb. 3 személy részére való mennyiség.

Hozzávalók:
60-70 dkg csirkemellfilé, vagy 1 kg csontos mell (szerintem utóbbiból jobb)
3-4 sárgarépa
petrezselyemgyökér
1 kicsi vagy közepes zellergumó (eredetileg közepeset írnak, de sztem csak óvatosan, a zellernek elég átütő íze van. Ha szereti a család, akkor mehet bele a közepes is.)
1-1 kis fej brokkoli és karfiol
1-1 teáscsésze zöldborsó, kukorica, vágott zöldbab
2-3 szem krumpli
1/4 kg kelbimbó
fél gumó édeskömény
Ha van, én teszek bele egy kis fej karalábét is, az eredeti receptben nincs karalábé.
1 csokor petrezselyem
póréhagyma karikázva
1 vörös vagy lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
3 babérlevél
7-8 szem szegfűbors (én feketeborsot szoktam, de abból csak 4-5 szemet)
1 teáskanál curry (én ekkora adaghoz csak mokkáskanálnyit szoktam, nekem nagyobb töménységben nem ízlik a curry íze, pedig próbálkoztam vele párszor, annyira szép a színe a curry-s ételeknek. ;))
3 szem szegfűszeg (Nem vicc. Az illatát simán kiérezni a levesből, teljesen megbolondítja az egészet, szerintem nagyon-nagyon finom bele.)

Én még szoktam bele tenni egy jókora késhegynyi (fél mokkáskanál?) őrölt vagy reszelt szerecsendiót is, ez az eredetiben nincs benne.
Levesbetétnek sós vízben főtt hajdina szerepel, és tényleg finom is bele, de bármi más (hagyományosabb) levesbetét is nagyon jó. Szerintem leginkább a daragaluska vagy a májgombóc.
Ja tényleg, ez csak most jutott eszembe, ha van kéznél, jöhet bele csirkemáj is.

Ebből a rengeteg zöldféléből simán kihagyható, ami nincs kéznél. Mondjuk pl. brokkoli. Vagy a kelbimbó. Ha nincs karfiol itthon, kicsit több brokkolit teszek bele. Vagy kelbimbó helyettesíthető egy darabka kelkáposztával. Édesköményt ritkán látok a piacon/boltban, és ha van, akkor is aranyárban mérik, így azt még sose tettem bele. Majd ha dolgozom, akkor kipróbálom, ígérem. ;) Zöldbabot még sose tettem bele, nálunk általában nincs otthon mirelit, mert nem nagyon szereti a család. Helyette esetleg jöhet bele konzerv fejtett bab (fehér).

Az eredeti recept szerint olajon meg kell pirítani a húst, majd felönteni vízzel és úgy elkezdeni főzni. Szerintem a csontos, bőrös csirkemell esetében ez nem szükséges, a csirkemellfilénél azért kell, mert azon gyak. semmi zsiradék nincs. Ezenkívül én inkább liba vagy kacsazsíron pirítanám a húst, mint olajon.
Na tehát a husi benne van a vízben, melegszik, jöhetnek bele a nehezebben puhuló zöldségek: zeller, répa, petrezselyem, karalábé, kelkáposzta (ha tesztek bele). Ha jön bele karfiol, krumpli, vagy zöldbab, azt akkor teszem hozzá, ha a répa már félig-meddig puha. Amikor a répa csaknem teljesen (vagy teljesen) puha, jöhet bele a brokkoli, a borsó és az édeskömény. A (konzerv) kukorica a legvégén, azt épp csak átmelegítem a levesben. Ilyen módon a brokkoli torzsája kicsit ropogós marad, viszont a rózsái nem esnek szét atomjaira. ;)
A daragaluskát, mivel az vagy fél óra, mire megfő, kb. a karfiollal egyidőben teszem bele.
A hajdinát külön lábaskában, háromszoros mennyiségű sós vízben főzöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése