2010. január 2., szombat

Mária - Igazi olasz paradicsomos spagetti 2 személyre

Hozzávalók:
- 1 igazi paradicsomkonzerv (lucullus fajta paradicsomból lehetőleg, és fontos, hogy a konzervben CSAK paradicsom és paradicsomlé legyen, citromsav ne!)
- 1 pici fej vöröshagyma (természetesen friss és nem tubusos vöröshagymakrém)
- kb 10 levélnyi friss bazsalikom (csak a friss bazsalikom jó hozzá, a szárított nem jó!!!!)
- 0,5 dl olívaolaj (extra szűz!) (nem helyettesíthető másfajta olajjal)
- bors (frissen őrölt!)
-
- parmezán sajt (semmiképpen se helyettesíthető más sajttal, igazi parmezánból kell reszelni frissen, de a jó hír az, hogy kvázi fűszerként alkalmazandó, nem kell belőle nagy mennyiség)
- durumtésztából készült spagetti

Elkészítés:
Fel kell rakni főni nagyon kicsi lángon:
a paradicsomkonzervet + az olívaolajat + a vöröshagymát (négy darabba elég vágni, nem kell szecskázni) + a bazsalikomlevelek felét + egy picit(!) meg kell sózni és borsozni (a végleges sózás-borsozás a végén lesz!)
1 teljes órán át kell kicsi lángon főzni,
néha meg kell kevergetni de nem folyamatosan.
Arra lehet számítani, hogy a szósz a kezdeti mennyiségnek a felére sűrűsödik.
Kb. 40 perccel a főzés kezdete után rakjuk fel a spagettinek a vizet, hogy az is akkorra készüljön el, mint a szósz.
(Figyelem! NE törd szét a spagettit! Hagyd egyben! Rakd úgy bele a főzővízbe, mint egy csokor szívószálat, aztán kis idő múlva olyan puha lesz, hogy bele tudod simítgatni a vízbe teljesen!)
A spagettit olyan állagúra kell főzni, hogy egy hangyányit kemény maradjon. Ne maradjon nyers, de semmiképpen se főjön szét, a magyar ízlés szerinti "ez már jó" előtt még abba kell hagyni a főzést. Az olaszok így főzik, picit keményre hagyva. Természetesen azonnal le kell szűrni és egy kis olívaolajat önteni rá, azzal megkeverni.
Mikor a szósz az 1 óra leteltével alaposan besűrűsödött, szórd bele a többi bazsalikomlevelet, és a saját szád ízére sózd és borsozd meg.

Ezután lehet szedni a spagettit, rá (meglepően kevéske, mert nagyon intenzív ízű) paradicsomszószt, és a tányéron lehet reszelni rá a parmezánt, éppen csak egy kevéskét.

Valami brutál finom, amit ki nem néztem volna a receptből, és aminek semmi köze semmilyen konzerv változathoz.

Az egybenspagetti fogyasztása:
kanál és villa kell hozzá,
a villával egy kevéske tésztát böksz, majd a kanál belső feléhez nyomod a villát és elkezded tekerni egyik irányba, ezzel a jó hosszú tésztát feltekered a villára. Mikor a komplett feltekervény sikeredett, a villát a szádhoz emeled és hamm :)
Addig próbálkozz a tekergetéssel, ameddig olyan falat nem sikerül, amiből már semmi se lóg ki. Így lehet kulturáltan marhahosszú és ráadásul szószos tésztát enni.
Ami ciki, hogy most nem tudom hirtelen megmondani, melyik kézben van a villa és melyikben a kanál, csak akkor tudom, amikor eszem :))))

Ami a fenti hozzávalókból árban komolyan húzós: a parmezán sajt. Talán 10 dekás az a darab, amit vettünk az aldiban, 1300 Ft volt. Viszont a parmezán gyakorlatilag mindig "fűszer". Pl. egy tányérnyi tésztára bőven elég kb 2-3 csapott teáskanálnyi reszelék; valamint a parmezán elég sokáig eltartható.
Szintén húzós a paradicsomkonzerv, az ósanban csak a második legdrágább teljesítette azt a követelményt, hogy nincs benne citromsav, csak paradicsom és paradicsomlé. Pontosan nem emlékszem, kb 450 Ft volt egy konzerv.
A cserepes bazsalikomot szintén az ósanban szereztük be, kb. 230 Ft volt, viszont csinos kis mennyiség van rajta. Gondolkodom, hogy átültetem, kap földet többet és öntözgetem, hátha hagyunk belőle annyit, hogy érdemes legyen élnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése