1,5 dl víz
1,5 dl tej
70 dkg kenyérliszt (úgy is lehet, hogy fele sima liszt, fele rétesliszt, de simából is jó lesz)
2 db tojás
10 dkg vaj
50g élesztő
cukor
só
sós keverék: bors, rozmaring, majoranna, só olaj keveréke
édes keverék: kristálycukor, vaj, tej és fahéj keveréke
250 g szalonna kocka
1,5 nagy doboz tejföl
6 fej hagyma (ha lehet lila és vörös vegyesen)
3 gerezd fokhagyma
gyümölcs
A tejből, vízből, kis cukorból és élesztőből kovászt készítünk,
hozzáadjuk a 10 dkg vajjal elkevert tojásokat. A keverékre rámérünk 70
dkg lisztet és sót. A konyha/kenyérsütőgéppel elkeverjük, míg éppen
összeáll. Utána lemérjük és kettéosztjuk.
Az egyik feléhez hozzáadjuk a sós keveréket és tovább gyúrjuk. Szükség
esetén vízzel, olajjal, liszttel segítünk az állagán. Mikor összeáll,
átrakjuk egy tálba keleszteni.
Ezután bekapcsoljuk a sütőt. Alsó/felső sütés 250 fok.
A felszabadult gépbe mehet a tészta másik fele. Hozzáadjuk az édes
keveréket, majd tovább gyúrjuk, szükség szerint tejjel, vajjal lazítjuk
vagy liszttel keményítjük a tésztát. Mikor ez is összeállt letakarjuk.
Míg a tészták kelnek, megpucoljuk a hagymát és felvágjuk. Serpenyőben
felrakjuk a szalonnát, majd rárakjuk a hagymát. Megsózzuk, megborsozzuk
és összepároljuk, ha kell még zsiradék akkor olajat is rakunk hozzá.
Mikor megpárolódott a hagyma, kikanalazzuk a szalonnával együtt a
serpenyőből és az ott maradt zsiradékra rányomjuk a fokhagymát. Mikor a
fokhagyma megpárolódott ráöntjük a tejfölt, megsózzuk, borsozzuk kicsit
azt is, a keveréket hagyjuk egyet rottyanni. (Ez a művelet elmaradhat
és lehet simán kenni és szórni, de így sokkal jobb lesz az íze és állaga
is, ráadásul ráérünk megcsinálni még kel a tészta.)
Két tepsit kivajazunk. A megkelt sós tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd
kinyújtjuk a tepsi méretére - a tészta ne legyen fél centinél vastagabb
- és picit hagyjuk pihenni.
Addig összekeverünk kristálycukrot fahéjjal, annyit amennyiben majd a
gyümölcsöt megforgathatjuk. Felszeleteljük a gyümölcsöt.
Ezután a sós tésztát megkenjük a tejföllel, majd megszórjuk a szalonnás
hagymás keverékkel és a forró sütőbe rakjuk.
Míg megsül a sós lepény (10-12 perc) addig átgyúrjuk az édes tésztát,
kinyújtjuk. Hagyjuk kicsit pihenni a tésztát, majd rárakjuk a fahéjas
cukorba forgatott gyümölcsöket.
Mikor a sós kisül, a sütőt visszavesszük 220 fokra. Mikor elkészülünk az előkészületekkel mehet a sütőbe az édes lepény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése