2012. december 11., kedd

Lepény (szalonnás-gyümölcsös)

1,5 dl víz
1,5 dl tej
70 dkg kenyérliszt (úgy is lehet, hogy fele sima liszt, fele rétesliszt, de simából is jó lesz)
2 db tojás
10 dkg vaj
50g élesztő
cukor


sós keverék: bors, rozmaring, majoranna, só olaj keveréke
édes keverék: kristálycukor, vaj, tej és fahéj keveréke

250 g szalonna kocka
1,5 nagy doboz tejföl
6 fej hagyma (ha lehet lila és vörös vegyesen)
3 gerezd fokhagyma gyümölcs

A tejből, vízből, kis cukorból és élesztőből kovászt készítünk, hozzáadjuk a 10 dkg vajjal elkevert tojásokat. A keverékre rámérünk 70 dkg lisztet és sót. A konyha/kenyérsütőgéppel elkeverjük, míg éppen összeáll. Utána lemérjük és kettéosztjuk. Az egyik feléhez hozzáadjuk a sós keveréket és tovább gyúrjuk. Szükség esetén vízzel, olajjal, liszttel segítünk az állagán. Mikor összeáll, átrakjuk egy tálba keleszteni.
Ezután bekapcsoljuk a sütőt. Alsó/felső sütés 250 fok.
A felszabadult gépbe mehet a tészta másik fele. Hozzáadjuk az édes keveréket, majd tovább gyúrjuk, szükség szerint tejjel, vajjal lazítjuk vagy liszttel keményítjük a tésztát. Mikor ez is összeállt letakarjuk.

Míg a tészták kelnek, megpucoljuk a hagymát és felvágjuk. Serpenyőben felrakjuk a szalonnát, majd rárakjuk a hagymát. Megsózzuk, megborsozzuk és összepároljuk, ha kell még zsiradék akkor olajat is rakunk hozzá. Mikor megpárolódott a hagyma, kikanalazzuk a szalonnával együtt a serpenyőből és az ott maradt zsiradékra rányomjuk a fokhagymát. Mikor a fokhagyma megpárolódott ráöntjük a tejfölt, megsózzuk, borsozzuk kicsit azt is, a keveréket hagyjuk egyet rottyanni. (Ez a művelet elmaradhat és lehet simán kenni és szórni, de így sokkal jobb lesz az íze és állaga is, ráadásul ráérünk megcsinálni még kel a tészta.)

Két tepsit kivajazunk. A megkelt sós tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd kinyújtjuk a tepsi méretére - a tészta ne legyen fél centinél vastagabb - és picit hagyjuk pihenni. Addig összekeverünk kristálycukrot fahéjjal, annyit amennyiben majd a gyümölcsöt megforgathatjuk. Felszeleteljük a gyümölcsöt. Ezután a sós tésztát megkenjük a tejföllel, majd megszórjuk a szalonnás hagymás keverékkel és a forró sütőbe rakjuk. Míg megsül a sós lepény (10-12 perc) addig átgyúrjuk az édes tésztát, kinyújtjuk. Hagyjuk kicsit pihenni a tésztát, majd rárakjuk a fahéjas cukorba forgatott gyümölcsöket. 

Mikor a sós kisül, a sütőt visszavesszük 220 fokra. Mikor elkészülünk az előkészületekkel mehet a sütőbe az édes lepény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése