2011. augusztus 4., csütörtök

Mártanéni-féle csirkemelles őzgerinc

Mártanéni az anyukám. :))

Hozzávalók:
75 dkg csirkemellfilé kockákra vágva (kicsit kisebb kockákat szoktam, mintha pörkölthöz darabolnám a húst)
2 tojás
3 csapott ek liszt
4 bő ek tejföl
15 dkg reszelt sajt (legolcsóbb trappista kiváló hozzá)
só, bors
kb. 20-25 dkg sliced bacon

A tojást, tejfölt, lisztet, reszelt sajtot, sót, borsot összekeverem. (Szerintem lehet egyéb fűszerekkel is próbálkozni a család szája íze szerint, az étel maga elég semleges ízvilágú ehhez.)
Ebbe a trutyiba forgatom bele a csirkekockákat.
egy nagyobb őzgerinc (bordás aljú, íves) vagy normál püspökkenyér (sima aljú, szögletes) formát kiolajozok, kibélelem a szeletelt szalonnával. Belekanalazom a trutyit. A formának kb. a 3/4 -énél ne érjen feljebb, mert sütés közben megnő. A szalonnavégeket ráhajtom a trutyira. Fólia alatt sütöm 30-40 percig normál (nem légkeveréses) villanysütőben, alsó-felső melegen 170 fokon. Légkeverésesben picivel 160 fok alatt szoktam sütni kb. 40 percig. Utána kiborítom egy nagy tepsire (sütőlemezre) és az alját (tehát ahol a szalonnaszeletek látszanak csak) is megpirítom.
Melegen és hidegen is tálalható, melegen ebéd krumplival, rizzsel, salátával, párolt zöldségekkel. Hidegen vendégvárónak nagyon jó, mert előre elkészíthető. Hidegen hideg zöldséges-kefíres salátával szoktam tálalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése